AKARYAKITTA ZAMLAR HIZLI, İNDİRİMLER NAZLI


AKARYAKITTA ZAMLAR HIZLI, İNDİRİMLER NAZLI
Saat: 00:46 Tarih: 17/03/2022 Tarih: 17/03/2022

Brent petrol 139 dolara çıkarken her gün anında zamların uygulanması, buna karşılık 100 doların altını test ederken indirimlerde ağırdan alınması tepkilere neden oluyor.

Eşel mobil sisteminin devreden çıkarılması ve dolar kurunun yukarı yönlü ilerleyişinin alınan tüm tedbirlere rağmen önlenememesi, akaryakıtta yüzde 180’den fazla zam yapılmasına ve tüm yükün vatandaşın sırtına yüklenmesine neden oldu. Bu süreçte akaryakıt fiyatları 20 TL’nin üzerine çıktı.

Brent petrolün düşüşüyle motorinde hafta başında 2 lira 38 kuruş indirim yapılmıştı. Benzine dün geceden geçerli olmak üzere litre başına 1 lira 76 kuruş, motorinde de 93 kuruş indirim yapıldı. Bu indirimlere rağmen halen akaryakıt fiyatları 20 TL’nin üzerinde seyrediyor.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, hem vatandaşın hem de bayilerin artan fiyatlara karşı korunmasına yönelik çözümleri masaya yatırmak üzere sektör temsilcileriyle bugün bir araya geleceğini duyurmuştu.

EPGİS İle EPDK Arasında Zam Tartışması

EPGİS (Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası) 9 Mart'ta petrol fiyatının 130 doların üzerine çıkmasından sonra benzine 0.79 motorine ise 2.25 lira zam geldiğini duyurmuştu. Ancak petrol fiyatlarında daha sonra yaşanan yüzde 10'luk düşüşün ardından beklenen zam gelmedi. EPGİS bunun üzerine zammın iptal edildiğini bildirdi. Bilindiği üzere akaryakıt fiyatlarındaki değişikliği sosyal medya hesabından ilk olarak EPGİS duyuruyordu. 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise aynı gün katıldığı canlı yayında EPGİS'in piyasaları manipüle ettiğini, uluslararası piyasaları beklemeden vatandaşları yanlış bilgilendirdiğini ve akaryakıt istasyonlarına yönlendirdiğini iddia ederek, suç duyurusunda bulunacaklarını söylemişti. Yılmaz "EPGİS denilen sendika, 'zam gelecek' diyor kesin bir dille. Bugün de düşüşü görünce 'Böyle bir düzenlemeye ihtiyaç yok' dediler. Biz takip ediyoruz. Zam kararı yoktu ama böyle bir beklenti vardı. Gece 22.00’de de netleşecekti bu akaryakıt fiyatları" ifadelerini kullanmıştı.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) “Bu hafta başında sendikamız aleyhine suç duyurusunda bulunulmuş ve süreç adli makamlara intikal etmiştir” açıklamasında bulundu.

Sosyal medyada petrol fiyatlarının düşüşüne rağmen indirim yapılmamasına yönelik tepkilere ilişkin açıklama yapan sendika, “Adli sürecin selameti açısından sosyal medyada üyelerimize ve kamuoyuna fiyat duyurusu faaliyetlerine hafta başından bu yana ara verilmiştir” duyurusunda bulundu.

EPGİS kısa süre önce “Yapılan ve iptal edilen zam hakkında, hakkımızda savcılığa suç duyurusunda bulunmasını talep ediyoruz” diyerek eleştirilere bu şekilde cevap vermişti.

 

Yorum yaz