OCAK AYI ENFLASYONU AÇIKLANDI: 19 YIL SONRA REKOR


OCAK AYI ENFLASYONU AÇIKLANDI: 19 YIL SONRA REKOR
Saat: 05:45 Tarih: 04/02/2022 Tarih: 04/02/2022

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) seri zamlarla geçirilen Ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Bu verilere göre enflasyon 19 yıl sonra rekor seviyeye ulaşmış oldu. Maliye Bakanı Nurettin Nebati, enflasyonda asıl zirvenin Nisan ayında görüleceğini açıkladı.

Ocak ayında tüketici fiyatları endeksi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,69 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ocak ayında enflasyon yüzde 11,10 artış kaydetti.  Böylece yıllık enflasyon yüzde 36,08'den yüzde 48,69'a yükseldi.

Ocakta yurtiçi ÜFE yüzde 10,45 artarken yıllık bazda artış yüzde 93,53'e çıktı.

Ocak ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar yüzde 21,90 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 18,91 ile konut, yüzde 12,82 ile ev eşyası oldu.

Ocak ayında aylık düşüş gösteren ana grup yüzde 0,24 ile giyim ve ayakkabı oldu. En az artış gösteren ana gruplar ise yüzde 1,19 ile eğitim, yüzde 2,16 ile haberleşme yüzde 8,09 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.

En Yüksek Artış Elektrikte

Ocak ayının zam şampiyonu yüzde 69,97'lik artışla elektrik ücreti olurken onu yüzde 54,74'le patlıcan, yüzde 54,27 ile dolmalık biber, yüzde 45,81 ile salatalık izledi.

Aynı ayda en çok düşen ürün yüzde 8,19 ile çocuk kazağı olurken, yüzde 7,69 ile portakal, yüzde 7,28 ile kadın hırkası takip etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonda zirvenin Nisan ayında yaşanacağını açıklayarak yeni rekorları işaret etmiş oldu.

Yılbaşı sonrası elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve LPG’ye fahiş zamlar yapılmış, bu kalemlerdeki artışlarda haliyle temel ihtiyaç maddelerine ve iğneden ipliğe her mamüle yansımıştı. Sürekli enerjiye zam yapan hükümet, şaşırtıcı bir şekilde marketlerdeki fiyatların düşmemesinde şikayet etmişti.

Nebati: “Enflasyon Nisan'da Zirve Yapacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tüketici enflasyonunun Nisan'da yüzde 50 altında bir seviyede zirve yapacağını öngördü. Enflasyon verisinin hemen öncesinde yayımlanan Nikkei haber ajansı söyleşisinde Nebati enflasyonu “önümüzdeki ciddi bir problem” olarak tanımlarken, dünyanın da benzer problemler yaşadığını söyledi ve “Ocakta yüksek enflasyon bekliyoruz ve bir süre seviyesini koruyacak. Yaz aylarında toparlanma göstermeye başlayacak ve aralıkta baz etkisiyle ciddi bir oranda düşecek” dedi. Nebati “Lira geçen yıl yüzde 45 değer kaybı yaşadı. Biz lirada daha fazla negatif gelişme ve sonuç olarak daha fazla değer kaybı öngörmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum yaz