Köşe yazarı
Ahmet Can Arslan

Türkiye'de Evlilikler ve Boşanmalar


Türkiye'de Evlilikler ve Boşanmalar
Saat: 19:59 Tarih: 12/04/2022 Tarih: 12/04/2022

Ülkemizde 2021 yılında 562 bin evlilik gerçekleşirken 174 binde boşanma kayda geçti.


2001-2021 arasında bin kişilik nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade eden 'kaba evlenme hızı' yüzde 20 düştü, 'kaba boşanma hızı' ise yüzde 47 arttı.


Bu büyük sorunun başlıca nedenleri, sevgi veya yakınlık eksikliği, iletişim problemleri,  saygı veya güven kaybı ve ortak noktada buluşamamak gibi yaygın problemlerdir.


Herşeyden önce medeni bir şekilde tartışmayı öğrenmemiz lazım.

Evliliklerde mutluluğun, huzurun, uyumun ilk şartı, eşlerin, hayatı adil bir şekilde paylaşması. Eşlerden biri haksızlığa uğradığında veya uğradığını düşündüğünde problemler ortaya çıkar. ‘Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar’ sözü aklınıza gelsin. 

Biri sürekli iş yaparken diğeri sürekli oturunca, biri sürekli gezerken, diğeri evde onu bekleyince, aralarında gerginlik çıkmaması mümkün değildir.


Evlilikte huzurlu bir yuvanın temel şartlarından biri kanaatkâr olmaktır. Çünkü, kanaatkar olmak kalp rahatlığının sebebidir. Bir kadın arsızlık ve açgözlülük ederek kocasını, kendisinden ve evinden soğutmaktan sakınmalıdır. Kanaat; kafi gelecek miktar ile yetinmek tamahkarlık etmemek demektir. Ve bir diğer önemli husus, kocaya itaat. Peygamberimiz (a.s.m) buyurmuşlardır:

"Bir kadın kocası kendisinden memnun olarak ölürse cennete girer."


Kendinize ait bir aileniz olduğunu unutmayın: İçinde büyüdüğünüz aileden, (anne-baba, kardeşler) hem duygusal, hem de fiziksel anlamda ayrılmalısınız. Bu tamamen onlardan kopun anlamına gelmiyor elbette. Onlarla geçirdiğiniz zaman, eşinize ve çocuğunuza ayırdığınız zamanla dengeli olmalıdır.

Yorum yaz