KUR KORUMALI MEVDUAT SİSTEMİNE 31 ARALIK’TA SON VERİLECEK


KUR KORUMALI MEVDUAT SİSTEMİNE 31 ARALIK’TA SON VERİLECEK
Saat: 00:12 Tarih: 25/02/2022 Tarih: 25/02/2022

2021 yılının Aralık ayında başlatılan başlatılan Kur Korumalı Mevduat hesapları, Resmi Gazete'de yayımlanan "Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Karar" gereğince 31 Aralık 2022’de son verilecek. Döviz kurunun yükseldiği oranda üstü örtülü faiz veren sistemin giderleri hazineden yani halkın cebinden karşılanıyor. 

Aralık 2021'de başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarıyla ilgili Resmi Gazete'de "Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Karar" yayımlandı.

Yayımlanan kararla KKM hesapları 90 günden kısa, 370 günden uzun olmayacak ve 21 Aralık 2021 ile 31 Aralık 2022’ye kadar açılan hesaplar destekten yararlanabilecek.

Hesaplara uygulanacak asgari faiz oranı politika faizinden düşük olamayacak fakat TCMB politika faizinden düşük olmamak üzere yeni asgari faiz oranı belirleyebilecek ve azami faiz oranı ise asgari faiz oranının en ez 300 baz puan üzerinde olacak.

Vade sonunda kurun vade başındakinden düşük olması halinde TCMB tarafından kur farkı ödemesi yapılmayacak. Yüksek olması halinde ise kur farkı üzerinden hesaplanan tutar faiz/kar payından düşülerek Merkez Bankası tarafından destek hesabına aktarılacak.

Hesabın vadesinden önce kapatılması durumunda ilgili tarihteki kur, vade başı kurdan yüksek olduğu takdirde kur farkı ödemesi farkına ilişkin ödeme yapılmayacak.

Yorum yaz