Köşe yazarı
Mustafa BALKAN

“konya gastro festivali” üzerine…

İsterseniz konuya “gastro” ve “festival” kelimelerinden başlayalım.

“konya gastro festivali” üzerine…
Saat: 13:14 Tarih: 04/10/2021 Tarih: 04/10/2021
İsterseniz konuya “gastro” ve “festival” kelimelerinden başlayalım.
Gastro eski Yunanca “γαστήρ (gaster-mide)” kökenli bir kelimedir. Gastronomi ise yemek pişirme sistemi veya kuralları. Gastronom da “midesine düşkün kimse” demek. Şikemperver.
Gastroloji ise; mide bilimi. Gastroenteroloji, mide ve bağırsak (sindirim sistemi) hastalıklarıyla ilgili bilim dalı. Gurme (Gourmand), Fransız kökenli bir sıfat olan 'gurman'dan gelir. Gourmet, “lezzeti keşfetmiş, damak tadına sahip kişi” demek. Ayrıca, “yemesini bilen” anlamına da geliyor.
Festival kelimesi de Latince “festa” kelimesinden geliyor. İngilizce kökenli bir sözcük olan festival gösteri, şenlik, yortu, curcuna, patırtı, gürültü demek. Hristiyanlıkta (noel-paskalya yortusu), eski Yunan, eski Roma ve antik Mısır’da festival vardır. İslâm kültüründe festival yok bayram var. İslâm inancında Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere iki dinî kutlama vardır.
***
Konya Kalehan Ecdat Bahçesi 1-3 Ekim 2021 tarihlerindi düzenlenen Konya Gastro Festivali yerine Türkçe olarak pekâlâ “Konya Mide Şenliği” de denilebilirdi. ‘Konya Gasrtofest’i düzenleyenler böylesine bir tercih yapmış. Türkiye’de baskın yabancı dil olarak ilk sırada İngilizce geliyor. Onu Fransızca ve diğer yabancı diller takip ediyor. Batı kültürünün her yönüyle egemen olduğu ülkemizde yabancı dil modası olabildiğince devam ediyor. Dört bir taraftan kuşatılan Türkiye’de şüphesiz yabancı dil ve kültürlerin derin kuşatması ise 200 yıldan beri devam eden bir gerçek. Her sene kutlana gelen Türk Dil Bayramları ise, kutlama mesajlarından öteye geçmiyor. Yirmi seneden bu yana iktidarda olan Ak Parti, yabancı dillerin istilası altında kıvranan ve kendisine bir çıkış yolu arayan Türkçe’ye her nedense hiç sahip çıkmadı. Son zamanlarda dillendirilen “Millî” ve “Yerli” den maksat nedir? Nasıl bir anlam çıkartıyorlar, bilmiyorum!..
***
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde ilki gerçekleştirilen “Konya Gastrofest”i gezdim, gördüm ve misafirlere sunulan tadımlık doğal yiyeceklerin tadına da bakarak alışverişimi de yaptım. İlk kez kapılarını açan ve Konya mutfak kültürü ile lezzetlerini yakından tanıtmayı amaçlayan bu şenliğe, zengin mutfak kültürüne sahip ilçelerimizin de yöresel yemek ve gıda çeşitleriyle katılmaları renk katmış. Çok zengin bir sofraya sahip olan Gaziantep Mutfağı, her açıdan görülmeye değer. Folklorik olarak da hoş idiler. Konya İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün açtığı sergilikte Sudanlı talebeler vardı. Sudanlıların atıştırmalık yiyeceklerin tadına da baktım. Sudan’dan Konya’ya gelip N.E.Ü. Uluslararası Öğrenci olarak yüksek lisans yapan Mustafa ile tanıştım. Türkçesi gayet güzeldi. Siyah-beyaz fotoğraf çekindik. Mustafa bana, sen yoksa Beşiktaşlı mısın? dedi. Ben de evet dedim. Ayaküstü sohbet ettik. Adaşımı sevdim. 30 milyonu aşkın nüfusuyla bize hiç yabancı olmayan Sudan, yüzölçümü itibariyle Afrika’nın en büyük ülkesiydi. Petrol açısından zengin kaynaklara sahip olan Sudan, 2011’de Güney Sudan olarak emperyalist oyunlarla ikiye bölündü. Başkenti Hartum olan Sudan’ın yüzde 90’ı Müslüman ve sünni olup Şafiî ve Maliki’dirler. Siyahîler Ülkesi olan Sudan, 57 yıl İngiliz sömürgesi altında kaldı. Bağımsızlığına 1956’da kavuşan Sudan, 1965’den itibaren de askerî darbelere ve iç savaşlara sahne oldu.
***
Gösteri, şenlik, curcuna, patırtı ve gürültünün eksik olmadığı 1.Konya Gastro Festivali, 3 Ekim 2021 Pazar günü sona eriyor. Bu şenliğe ailelerin çocuklarıyla birlikte katılmalarını ve gezmelerini tavsiye ediyorum. Mutlaka gidin, görün, gezin ve doğal yiyecek ve gıdalar alarak alışveriş de yapın.
İlki düzenlenen ‘Konya Gastro Festivali’nin ikincisinin, daha iyi ve daha güzel, sanatçıları, yarışmacı ve konuşmacılarıyla daha profesyonel olması, daha değişik tad ve lezzetlerle buluşmak temennisiyle Konya Büyükşehir Belediyesi teşekkürü hak ediyor.
Mustafa Balkan
Yorum yaz