Köşe yazarı
Şinasi KARA

ÖĞRENMENİN YÖNTEMİ

Öğrenmek amacıyla,  doğuştan gelen biyolojik yapıya sahip tek canlı insandır. 


ÖĞRENMENİN YÖNTEMİ
Saat: 01:49 Tarih: 24/11/2022 Tarih: 24/11/2022

Öğrenmek amacıyla,  doğuştan gelen biyolojik yapıya sahip tek canlı insandır. 

-Elinize bakınız. Baş parmağınız, diğer parmak uçlarına değiyor. Bu özellik, başka hiç bir canlıda yok. Elini kullanmaya başlayan isan öğreniyor.  Öğrendiklerinin başında, yaşamı için gerekli olanlar geliyor.

-Vücudunuza bakınız.  Derisi hava alan yegane canlı insan. Derimiz hava aldığı için, sıcaktan ve soğuktan çabuk etkileniyoruz. Elbise yapıp giymemiz ve çevreyi, yaşamımız için elverişli hale getirmemiz gerekiyor. Gereklilikler, insanı öğrenmeye mecbur bırakıyor.

-İnsan anatomisine bakınız. Çok narin. Hemen hastalanıyor. Hemen herkeste bir rahatsızlık var. Rahatsızlığa çare bulmamız gerekiyor.  Çare, eğitim ve öğrenim ile elde ediliyor. 

- İnsan, doğada var olanları doğrudan tüketemiyor. Pişirmesi lazım. Pişirmek için bilgi gerekiyor.  Ekmek yapması için önce buğdayı un haline getirmesi lazım. .Üretim bilgisi eğitim ile elde ediliyor.

- İnsanlar aç gözlü yaratılmış. Başkasının malında gözü var. Zorla elde etmekten kaçınmıyor. Savaşıyor. Savaşı kazanmak ise yeni bilgilerin silah sanayine uyarlanması ile mümkün. Yüksek teknolojiler eğitim ile imkanlı hale geliyor.

-İnsanlar tembel yaratılmış. Başkası çalışsın, kendisi yan gelip yatsın istiyor. Bu amaçla, hayvanları kullanmış. Yetinmemiş, insanları köle yapıp kullanmış. Sonunda makinede karar kılmış. Makineyi üretmek, kullanmak ve bakımını yapmak bilgiyi gerekli kılıyor. Bilgi, en kolay eğitim ile elde ediliyor.

-İnsan tek başına yaşayamıyor. Kadının, doğum sırasında yardıma ihtiyacı var. Toplum halinde yaşamak aile ile başlıyor.  Aileler bir araya geliyor ve toplum ortaya çıkıyor. Toplumda iş bölümü gelişiyor. Toplumsal yaşam düzen istiyor. İlk başlarda düzen din kuralları ile kuruluyor. Sanayi üretim aşamasına geçince, din kurlları düzeni sağlamada yetmiyor. Hukuk kuralları ile düzen işler hale getiriliyor. Hukuku öğrenmek için eğitim gerekiyor.

Örnekleri daha da artırmak mümkün. Her koşulda insan öğrenmek zorunda. Öğrenim ise üç metodla gerçekleşiyor.

1. Okuyarak öğrenmek.  Bilmediğini bilenler, okuyarak bilgilenir.

2. Bilenden öğrenmek.  Bilmediğini bilenler için çok iyi bir fırsattır. 

3. Yaşayarak öğrenmek. Yaşam, bilmediğini bilmeyenlere dahi öğretiyor. 

Şinasi Kara

Yorum yaz