Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in vizyonuyla, kentin köklü geçmişi ve manevi mirası koruma altına alınıyor. 2019 yılından bu yana yürütülen titiz çalışmalarla; Türk-İslam kültürünün en nadide örnekleri olan camiler, çeşmeler, türbeler ve konaklar aslına uygun şekilde restore edilerek halkın hizmetine sunuluyor.
5 Tarihi Cami ve Ahşap Mimari Koruma Altında
Ordu’nun kendine has ahşap mimarisini yansıtan yapılar, Başkan Güler’in talimatıyla tek tek ayağa kaldırılıyor. Restorasyon süreci tamamlanan ve çevre düzenlemeleriyle çehresi değişen ibadethaneler arasında şunlar yer alıyor:
-
İkizce Laleli Ahşap Camii
-
Gülyalı Kestane Camii
-
Çaybaşı Çayır Ahşap Camii
-
Gürgentepe Eskiköy Ahşap Camii
-
Altınordu Eskipazar Camii
Osmanlı Çeşmeleri Yeniden Akmaya Başladı
Ecdat yadigarı su kültürünü yaşatmak amacıyla Osmanlı döneminden kalan tarihi çeşmelerde restorasyon seferberliği başlatıldı. Ulubey, Ünye ve Gülyalı ilçelerinde bulunan; Karakoca, Uzunmahmut, Kıranyağmur, Güzelyurt, Dizdar ve Kurtlu Çeşmeleri yapılan çalışmalarla yeniden eski ihtişamına kavuştu.
Manevi Mirasa Vefa: Türbe ve Kabir Restorasyonları
Ordu’nun manevi önderlerine ait mekanlar da unutulmadı. Şehrin manevi iklimini güçlendiren şu noktalar aslına uygun olarak yenilendi:
-
Buharalı Şeyh Şakir Efendi Türbesi (Altınordu)
-
Yusuf Bahri Hz. ve Talebeleri (Ünye)
-
Şid Abdal Türbesi (Kabataş)
-
Melik Mehemmed Gazi Türbesi (Akkuş)
-
Şeyh Tarakçı Hamid Hoca (Fatsa)
Tarihi Konaklar Turizme Kazandırılıyor
Ordu’nun sivil mimarisinin en güzel örnekleri olan Selimiye Konağı ve Yürürler Konağı, tamamlanan restorasyon çalışmalarıyla kentin sosyal ve kültürel yaşamına dahil edildi. Öte yandan; Çamaş Cevat Bey Konağı, Fatsa Haznedaroğlu Konağı ve Ünye Taş Köprü’deki çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler’in “tarihe sahip çıkan şehir” vizyonu, Ordu’yu bölgenin kültür ve tarih turizmi merkezi yapma yolunda emin adımlarla ilerletiyor.