Köşe yazarı
Mustafa BALKAN

Rebîülevvel üzeri̇ne…

“Muhabbetten Muhammed oldu hâsıl,
Muhammed’siz muhabbetten ne hâsıl.”
Rebîülevvel üzeri̇ne…
Saat: 14:21 Tarih: 07/10/2021 Tarih: 07/10/2021
“Muhabbetten Muhammed oldu hâsıl,
Muhammed’siz muhabbetten ne hâsıl.”
Yukarıdaki veciz ifadeler, İki Cihan Güneşi'ni ne kadar da güzel anlatıyor. O, rahmet ve merhamet peygamberidir. Yeter ki diller, gönüller ona yönelsin.
Allah’tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı, seçkin ve seçilmiş kimseye “peygamber” deniliyor. Peygamber (peyâm-ber) kelimesi Farsça olup sözlükte “haber getiren” demektir. Eski Türkçe karşılığı ise yalvaçtır. Kur’ân-ı Kerîm’de peygamber karşılığında nebî, resûl ve mürsel kelimeleri geçiyor. Nebî sözlükte “haber veren; mertebesi yüksek olan; açık seçik yol” anlamlarına gelir. Resul ve mürsel kelimeleri de “gönderilmiş kişi” mânasındadır. Gerek nebî gerek resul Kur’an’da “Allah’ın buyruklarını ve öğütlerini muhataplara bildirmek üzere seçtiği elçi” anlamında kullanılır. https://islamansiklopedisi.org.tr/peygamber
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Rebîülevvel ayında doğmuştu. Kutlu biraya daha girdik. 17 Ekim 2021 Pazar Mevlid Kandili. Son peygamber ve seçilmiş nebî olan ve Allah (C.C.) tarafından âlemlere (bütün varlıklara) rahmet olarak gönderilen Resûl-i Ekrem Efendimiz’e sonsuz salât ve selâm olsun. Resûl-i Ekrem’in ümmetini en hayırlı ümmet kabul eden, Muhammed ümmetine ganimetleri helâl, yeryüzünü temiz ve mescid kılan, din konusunda Müslümanlara zorluk ve güçlük yüklemeyen, en hayırlı gün olarak Cuma’yı bize tahsis eden, yaptıkları az işe çok sevap veren, gönüllerinden geçen kötü düşünceler bağışlayan, yeryüzünün şahitleri sayan, namazda bağladıkları saflar meleklerin safları gibi değerli kabul eden ve bu aya bizi ulaştıran Cenâb-ı Hakk’a hamdolsun.
Cenâb-ı Hak tarafından en güzel şekilde eğitilerek devlet başkanlığından aile reisliğine kadar her sahada üstün bir ahlâk ortaya koyan, ilâhî destek ve denetim altında bulunduğu ve gerektiğinde rabbinin yardımını gördüğü halde sıradan bir insan gibi hayatın bütün zorluklarını yaşayan, yüzünü güzel yarattığı gibi huyunu da güzelleştirmesi için Allah’a dua ederek bize biz ayna tutan, mükemmel imanın güzel ahlâklı olmakla sağlanabileceğini bildiren, bütün hayatı kucaklayan bu tabii (doğal) yaşama biçimiyle ahlâkının her devirde birbirinden farklı insanlar tarafından örnek alınabileceği inancını güçlü kılan, herkese değer veren ve hiçbir şekilde nezaketi ihmal etmeyen, gördüğü insanlara ayırım yapmadan selâm veren, insanlara güzel söz söyleyen, güleryüz gösteren ve böyle davranmanın sevap olduğunu söyleyen nûr yüzlü Muhammed Mustafa’ya, binlerce salât-ü ve selâm gönderelim.
Ebû Süfyân’a, ticaret için gittiği Suriye’de Bizans İmparatoru Herakleios’un Peygamber hakkındaki sorularına cevap verirken onun en belirgin özelliklerinin doğruluk, iffet, ahde vefa ve emanete riayet olduğunu söylettiren Hak Teâlâ’ya ne kadar şükretsek az. https://islamansiklopedisi.org.tr/muhammed#2
Mustafa Balkan
Yorum yaz