BERLİN İLE ANKARA ARASINDA KAVALA RESTLEŞMESİ


BERLİN İLE ANKARA ARASINDA KAVALA RESTLEŞMESİ
Saat: 16:06 Tarih: 02/05/2022 Tarih: 02/05/2022

Gezi Davası sanıklarından Osman Kavala’ya verilen müebbet hapis cezası sonrası Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi, Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, Kavala kararıyla ilgili Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağıran Almanya'yı içişlerine müdahale ile suçlayarak kınadı.

Üçüncü Gezi Davası'nda Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi üzerine Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Almanya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Alman hükümetinin Kavala'nın derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine de benzer şekilde Türkiye hükümetine bu beklentinin iletilmesi çağrısı yaptıklarını söyledi.

Sözcü konuyla ilgili açıklamasında "Hüküm, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği'ne aday ülke olan Türkiye'nin bağlı kalmayı taahhüt ettiği uluslararası yükümlülüklerinde bulunan hukuk devleti standartlarıyla ağır şekilde çelişmektedir" dedi.

Dışişleri Sözcüsü "Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konuda Türkiye'yi bağlayıcı şekilde yükümlülük altına almıştır" iddiasında bulundu.

Hatırlanacağı üzere Gezi vandallığında, protestocular tarafından 46 kamu binası, 231 polis aracı ve 44 ambulans kullanılmaz hâle getirildi. 326 iş yeri ve 201 araç tahrip edildi, 80 belediye otobüsü ve 85 otobüs durağı yakılmıştı. 2013 yılında yaşanan olaylarda 8 sivil ve 2 güvenlik görevlisi hayatını kaybederken, 9063 kişi de yaralanmıştı.

Bozdağ: “İçişlerine Müdahale”

Adalet Bakanı Bozdağ, Kavala kararıyla ilgili Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağıran Almanya'yı içişlerine müdahale ile suçlayarak kınadı.

Berlin Büyükelçisinin Alman Dışişleri Bakanlığına çağrılmasını, "Türkiye’nin içişlerine açık bir müdahale girişimi" olarak niteleyen Bozdağ, "Almanya dahil hiçbir ülkenin Türkiye'nin içişlerine müdahale girişimi hakkı da, haddi de değildir" çıkışında bulundu.

Almanya'yı "Kraichtal ve Backnang yangını, Solingen faciası, Ludwigshafen yangını, Hanau'daki ırkçı terör saldırısı ve NSU davası gibi nice katliamın faillerinin yargılandığı davalarda hukuku ayaklar altına almakla” suçlayan Bozdağ, "Almanya Türkiye’ye değil kendine baksın" diyerek karşılık verdi.

Türkiye'nin ve Türk yargısının tam bağımsızlığına vurgu yapan Bozdağ, "Haddini aşan Almanya’yı kınıyorum ve uluslararası hukuka uymaya davet ediyorum" çağrısında bulundu.

Bozdağ'ın açıklamaları sonrasında Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz'un, Türk Dışişleri'ne çağrıldığı ve Almanya'nın "Osman Kavala davasını siyasileştiren" tutumunun kınandığı ifade edildi.

 

Yorum yaz